Hartcoherentietraining

Ontspanning bevorderen

Stress is één van de grootste (indirecte) ziekteveroorzakers van deze tijd. Neem jij voldoende rustmomenten om de balans in je drukke bestaan te herstellen? Een eenvoudige manier om dit te doen, is met hartcoherentietraining; een makkelijk te leren oefenprogramma om ontspanning te bevorderen. Samen met één of meerdere andere ontspanningstherapieën, zoals meditatietechnieken en ademtherapie, ontstaat een geslaagde combinatie om stress en alle daarmee gepaard gaande ziekten zoals burn-out, depressieve gevoelens, angst en onrust te lijf te gaan. Hartcoherentietraining heeft daarnaast een positieve invloed op tal van andere klachten, zoals gedrags- en leerproblemen en kan jouw algemene welzijn en prestatievermogen verbeteren.

Hartcoherentietraining is van alle ontspanningsmethoden die ik je kan leren, één van de makkelijkste, meetbaarste en wetenschappelijk meest onderzochte. Daarom verdient deze trainingsmethode het om apart genoemd te worden. Het werkt uitstekend bij het verminderen van gevoelens van stress, angst, onrust, neerslachtigheid en/of moeheid.

Er is een samenhang tussen jouw hartslag en jouw ademhaling. In een ideale situatie valt jouw hartritme samen met jouw ademhaling. We noemen dat een hoge hartcoherentie. Ervaar je stress of andere negatieve emoties, dan is de hartcoherentie laag en valt jouw hartritme dus niet goed samen met jouw ademhaling. Op de meetapparatuur zie je dit terug als een chaotisch patroon: een chaotische hartslagvariabiliteit.

Het mooie is dat je deze hartcoherentie kunt verbeteren door te trainen. En daarmee dus zelf invloed kunt uitoefenen op hoe je je voelt. Het oefenprogramma hiervoor is eenvoudig aan te leren en met apparatuur kunnen we op de pc direct meekijken hoe jouw hartritme verandert. Door daarna dagelijks thuis te oefenen, wordt de hartritme variabiliteit verhoogd en, zo blijkt uit meerdere onderzoeken, worden daardoor je stress verlaagd, je prestaties verhoogd en je gezondheid verbeterd.

Vraagstukken als één geheel behandelen

“Door het gebruik van een combinatie van verschillende methodieken, heb ik het gevoel dat Mieke mij en mijn vraagstukken als één geheel kan behandelen. Als ik een auto was, dan is Mieke mijn garage. Ze helpt me om weer beter te starten en ik blijf graag in onderhoud met af en toe een APK.
Ervaring van K, vrouw, 30-40 jaar, Winterswijk

Wil jij gevoelens van stress, angst, onrust, neerslachtigheid en/of moeheid verminderen?

Neem contact op